KUVA: Sähkeet Uutiskomediashowssa 2016 kevätkaudella 2017 oltiin niin Jämsänkoskella, EU:ssa kuin rakennettiin muuria Trumpia hengessä MAGA-lippiksessä. Niina Nyberg ja Hanna Seppänen kuvassa.
Niin siinä sitten kävi kuten saattoi vähän arvellakin: Donald Trump palasi politiikkaan. Itse en sitä vielä keväällä olisi uskonut; katselinpa ihan vasta rekvisiittanaulakossa tuota MAGA-lippistä, jonka keväällä 2017 olimme hankkineet joltain suomalaiselta omistajalta Huutonetistä ja maksaneet muistaakseni 10 euroa, ja harkitsin sen toimittamista vähintäänkin vinttikomeroon muiden ei-niin-ajankohtaisten rekvisiittojen kanssa.
Olin huojentunut vuoden 2020 USA:n vaaleissa demokraattien Joe Bidenin valinnasta ihan vain siksi, että pääsimme operoimasta Trumpiin liittyvillä aiheilla. Tuntui, että olemme kaiken mahdollisen jo sanoneet hänen persoonastaan, lausahduksistaan jne. Meillä on ollut vuosien varrella mm. Eero ja Jussi Raittisen "Jos saaren omistaisin" versiona "Jos muurin rakentaisin", meillä on blondivitsejä Trumpista ja Boris Johnssonista (2019), meillä on ollut vanha Hollywood-klassikko "Side by Side" Dean Martinin ja Jerry Lewisin tyyliin Putinista ja Trumpista (2018), meillä on ollut videoita ja piloja Donaldista aivan lakkaamatta vuosina 2016-2019.
Mutta niin se politiikka vaihtelee ja saamme siis taas päivittää esitystä USA:n presidentinkin osalta. Sähkeissä on alusta alkaen ollut hyvin tärkeää kuvastaa tämän hetken maailmanpolitiikkaa, yhteiskuntaa ja poliittista tilannetta purevasti mutta puolueettomasti ja aina hyvin rehellisesti ja niin asiantuntevasti kuin mahdollista. Esimerkiksi keväällä 2023 biiseissä nousivat esiin mm. Saksan energiariippuvuus Venäjästä, Putinin ja Italian Silvio Berlusconin läheiset suhteet - kevään show ehti loppua sopivasti juuri silloin, kun Berlusconin maanpäällinen elämä päättyi - ja Ranskan Macronin puhelut Putinille "I just call to say" -hengessä. Yritämme aina kuvata ajankohtaista politiikkaa niin realistisesti ja samalla hauskasti kuin mahdollista.
Katsojilta olemmekin usein kuulleet, että "tällaista ei yleensä Suomessa näe", "aitoa brechtläistä teatteria" ja "olipa tosi eurooppalainen tunnelma". Itse en sitä ole oikeastaan ajatellut, sillä Sähkeiden esikuva on ennen muuta Isossa Britanniassa, ei manner-Euroopassa eikä etenkään Saksassa, jossa en itse asiassa ole itse edes käynyt. Mutta äsken luin Markus Leikolalta Teatterin tiedotuskeskuksen sivuilla olevan blogin, jonka seurauksena aloin ymmärtää, että Sähkeet voi asettaa poliittisen kabareen kontekstiin, vaikka me emme olekaan millään lailla kantaaottavia emmekä tunnusta mitään puolueväriä, emme vasenta emmekä oikeaa emmekä edes Keskustaa!
Mutta politiikkaa me käsittelemme (muiden ajankohtaisuuksien ohessa) ja niin tehdään näköjään myös Berliinissä. Tässä linkki Leikolan blogiin. Alkoipa itseänikin kiinnostaa saksalaisen teatterin näkeminen. Ehkä pitää tehdä sinne Flixbussi-retki vielä lähitulevaisuudessa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti